Skip to content

Yoga Türleri

ky-slider_0028_dsc04641_resize

Vedik Yoga

Arkaik yoga olarak ta bilinen Vedik Yoga Rig Veda öğretileri zamanında uygulanırdı. Rig Veda güce övgüler sunan ilahilerin bir araya getirilmiş halidir. Vedik Yoga madde ile ruhu birleştirme amacı olarak görülen ayinsel törenler etrafında yoğunlaşır. RİŞİ veya kahinler zihnin sınırlarının ötesine geçebilmek için içlerine dönerler ve gerçekliğin ötesine geçen vizyonlar görebilirlerdi.

Klasik Dönem Öncesi Yoga

MS 2000’e kadar uzanan uzun bir dönemi kapsamaktadır. Bu dönemde Vedik dönemden çok etkilenmiştir. Gizli öğretileri ve evrendeki her şeyin birbirine bağlı oluşunu keşfeden kutsal metinlerden oluşan Upanişadlar bu dönemde yazılmıştır. MÖ 5000 yıllarında yazılan Bhavat Gitada aynı döneme denk gelmiştir. Bu yazıtta kişi iyi davranışlarla doludur, kötü davranış ve durumlara karşı çıkması gerekir. Ayrıca egosunu denetim altına alınması gerekmektedir.

Klasik Yoga

Patanjainin Yoga Sutraları yani raja yoganın sekiz kolu bu dönemde anlatılmaktadır. Patanjali’nin 195 aforizmadan oluşan felsefesini açıklamaktadır.

ky-slider_0008_yoga

Klasik Dönem Sonrası Yoga

Patanjali’den sonra ortaya çıkan birçok farklı yoga ekolünü kapsamaktadır. Ustalar bedeni özgürlüğe ulaştırmak için ruhu araç olarak kullanmışlardır. Beden bir tapınak ve onun ruhsal yolda arınması için bulunan araçlardır. Bu düşünce Hatha Yoga ve Tantra yoga vs. gibi birçok ekolün ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Modern Yoga

1983 TE Şikago’da toplanan Swami Vivekenda’nın Amerikalılara seslenerek ilham verdiği dinler parlamentosu ile başlamıştır. Swami, bu toplantıdan sonra bütün ülkeyi gezerek çok sayıda kitap yazmış ve birçok kişiyi yogaya yönlendirmiştir. Bir başka popüler yoga öğretmeni de “Bir Yoginin Otobiyografisi” kitabını yazan Yogananda’ydı. Jiddu Krişnamurti öldüğü 1986 yılına kadar binlerce batılıya ruhsal ilham verdi. Hatha Yogayı da Amerika’ya tanıtan Rus Indra Devi’ydi. Bunun ardından gelen birçok yoga üstadı kendi okullarını kurmuş ve yogayı bugün de olduğu gibi bütün dünyaya tanıtmak için çalışmılardır.

Yoga, ayrıca, fiziksel uygulamalarla bedenimize sağlık ve güzellik kazandırmayı amaçlamıştır. Çünkü Yoga beden ve zihin birlikteliğini evrenin uyumuyla eş ve ortak gören bir felsefeye sahiptir. Durarak yapılan alıştırmalar enerjiktir ve yalnızca beden üzerinde değil zihin üzerinde de çok etkilidir. Bu duruşlarla iç organlarımıza, hormon merkezlerine, bağışıklık sitemine ve kaslara masaj yapılarak rahatlama sağlanmakta, kas ve iskelet sistemi düzeltilmekte, sinir sistemi gevşetilmektedir. Duruşlar yalnızca bedensel çalışma olarak algılanmamalıdır. Çalışmaların asıl amacı yaşamın tüm boyutlarını, yani fiziksel, zihinsel ve duygusal yönlerini birleştirerek kişiyi bütün bir denge ve uyum içinde tutmayı sağlamaktır. Trbet oyun